При тази конфигурация в парламента, според резултатите от предсрочния вот до момента, има

...
При тази конфигурация в парламента, според резултатите от предсрочния вот до момента, има
Коментари Харесай

Какви са вариантите за съставяне на кабинет в 48-ото Народно събрание

При тази настройка в Народното събрание, според резултатите от предварителния вот до момента, има ли шансове за сформиране на правителство или е по-вероятно да има нови избори следващата година, изясняват за Българска телеграфна агенция политолозите Атанас Радев, Иван-Асен Иванов и Страхил Делийски. Според тримата експертно държавно управление не е положителният вид.
" Ако нямаме държавно управление с първия проектокабинет и договаряния при първия мандат, съм песимистичен, че кабинет ще може да се сътвори с третия мандат ", счита политологът Атанас Радев. Според него първият мандат е сериозен и определящ дали ще има държавно управление и, в случай че ГЕРБ-СДС не съумеят, отиваме на предварителни парламентарни избори. Кабинет на малцинството, ясно написана стратегия сред ГЕРБ-СДС, " Възраждане " и " Български напредък ", е допустима формула съгласно него. " Партията на Костадин Костадинов би могла в някакъв къс небосвод, да вземем за пример шест месеца, да работи за решение на съответните рецесии и да не се пипат евротеми ", изяснява той. По думите му въпросът е ГЕРБ какви правила ще сложи и какви полезности, въз основата на които би се формирала коалиция.
" Опцията е кабинет на малцинството ГЕРБ - " Български напредък " - " Възраждане ", защото и трите обединения под една или друга форма попадат вдясно ", аргументира се Радев. " Партията на Костадин Костадинов е националистическа групировка, а ГЕРБ обратно във времето са " играли " в сходна настройка, " Български напредък " са дясна консервативна партия ", акцентира специалистът. " Но при такава разпоредба математиката не излиза и ще бъде нужна поддръжка на един от останалите субекти - Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия, " Продължаваме Промяната " (ПП), прибавя той. Имайки поради отхвърли на Политическа партия, на Българска социалистическа партия да поддържат сходно държавно управление, остава Движение за права и свободи да застане зад възможен кабинет с мандата на ГЕРБ. При тази обстановка може да се търси държавно управление на малцинството с поддръжка от плаващи болшинства или програмен кабинет с явен небосвод и цели ", счита политологът. По думите му, като погледнем актуалната обстановка и резултатите, можем да приказваме за предварителни парламентарни избори през пролетта, само че преди този момент би трябвало да забележим какво ще създадат политическите партии, по какъв начин ще протекат договарянията и връчването на първия изследователски мандат.
" Бихме могли да кажем, че на ГЕРБ ще тежи отговорността за живота на 48-ото Народно заседание, защото Политическа партия обявиха, че няма да се коалират и надлежно няма да работят за сформиране на държавно управление, те оповестиха, че ще бъдат съпротива ", акцентира Радев. И заключава - " това значи, че, в случай че се стигне до връчване на втори мандат, Политическа партия ще го върнат ".
Според политолога Иван-Асен Иванов след изборите тази неделя предизвикването да се образува устойчиво болшинство в новия парламент наподобява съвсем невероятно. " Резултатите демонстрират една още по-проблематична фрагментация на вота, обуславяща потребността от извънредно прагматични решения, за които ще бъде належащо всяка групировка, стремяща се да взе участие в ръководството, да преглътне солидни взаимни отстъпки ", счита той. " Към сегашния миг единствената разумно изглеждаща коалиция би могла да бъде сред Политическа партия, Българска социалистическа партия, " Демократична България " (ДБ) и новия състезател на парламентарната сцена - " Български напредък " на Стефан Янев. Макар и тези политически сили да имат разнообразни мнения по редица водещи все още тематики - най-много войната в Украйна и енергийната политика на страната ни - те въпреки всичко биха могли да намерят общ език между тях, поради позитивните им връзки в предишното и общия блян за опълчване по отношение на ГЕРБ и Движение за права и свободи ", изяснява Иванов. Но отбелязва, че даже и да приемем сходен формат за работещ, все още тези четири обединения нямат нужния брой депутати за образуване на болшинство. " Това значи, че сюжет, в който ще се търси поддръжката на самостоятелни депутати от други партии, които да подценен политическата си принадлежност и да поддържат настройка на реформаторско държавно управление, ще бъде мощно евентуален ".
Политологът Страхил Делийски коментира, че колкото повече партии има в Народното събрание, толкоз повече са и опциите за коалиция, като във всяко нещо може да се откри политическа логичност. " Има опция за коалиция сред ГЕРБ, Политическа партия и Демократична България, за която най-вероятно Борисов ще упорства. Има опция за коалиция от ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия като партии от остарялата система. Има опция за коалиция сред Българска социалистическа партия, Демократична България, Политическа партия и партията на Стефан Янев. Има опция за коалиция с присъединяване на " Възраждане ", изброява хипотетично той. " Въпросът е не толкоз каква настройка ще се измисли, а какъв ще бъде смисълът на тази настройка и какво ще прави ", добавя той. 
" Усещането е, че би трябвало да има държавно управление, само че без да се разпореждат огромни очаквания на това държавно управление ", разяснява политологът. " Каквото и държавно управление да бъде формирано, то ще се употребява с ниска степен на доверие ", счита той. По думите му това идва първо от ниската изборна интензивност и от невъзможността на дадена партия да господства съществено вота. " При към 40% интензивност, 20% или една пета от по-малко от половината дали своят вот е извънредно ниска представителност ", показва Делийски. " За мен това беше огромният абсурд на тази акция - аз си мислех, че политическите партии, сегашните политически елити, си дават сметка за тази обстановка и ще създадат всичко допустимо да отворят и да потърсят поддръжка оттатък техните обичайни гласоподаватели и ядра, точно с цел да създадат по-приемлив идващия кабинет, единствено че никой не направи това ", разяснява той. 

Възможен ли е кабинет по линия на евроатлантизма? 
" Потенциално математически евроатлантически кабинет може да бъде формиран от ГЕРБ-СДС, Политическа партия, Демократична България и Движение за права и свободи, само че имаме доста съществено опълчване сред самите партии ", разсъждава Атанас Радев. Евроатлантизмът, съгласно него, може да бъде съединителен детайл, в случай че има съществено изостряне на спора в Украйна, само че той няма по какъв начин да реши злободневните тематики за цените на електрическата енергия, газа и т.н. 
" В момента се намираме в тежка политическа рецесия, която не просто визира само и единствено нашата страна, само че буди сериозна тревога и в стратегическите ни сътрудници от Европейския съюз и НАТО, които в подтекста на извънредно напрегната и усложнена интернационална конюнктура, имат потребност от изясненост по отношение на позицията на България в основни за Европа решения ", на собствен ред изтъква Иван-Асен Иванов. " Процесите, които текат у нас, допускат неналичието на непоклатимост, визия, експертност и предвидливост при правенето на политики по належащи проблеми както във външен, по този начин и във вътрешен проект ", счита политологът. Той акцентира, че евроатлантизмът у нас е нещо извънредно субективно. ГЕРБ и Движение за права и свободи в продължение на десетилетие извеждат своята ориентировка към Европейския съюз и НАТО като водещ фактор в политическите си стратегии, само че, за жал, от действителните им дейности проличават интензивности, които значително улесняват и толерират внедряването на евразийско въздействие в България, най-много посредством поддръжката им за стратегически енергийни планове, разгръщащи сенчести капитали от Изток. " В този подтекст аз изключвам вид за коалиране на Демократична България с Движение за права и свободи и ГЕРБ, освен поради разликите в разбиранията за евроатлантизъм, само че и главно заради базисните противодействия сред тези обединения, що се отнася до проблеми като корупция, задкулисие, " превзета страна " и правосъдна промяна ", показва Иван-Асен Иванов.
Според Страхил Делийски създаването на евроатлантическа коалиция ще е доста мъчно. " Ако това ще бъде антируска или проамериканска геополитическа коалиция, няма нищо неприятно да се назова по този начин, счита той. Какво значи евроатлантическа коалиция, това някакво знаме ли е, какво е ", разяснява политологът. Според него една евроатлантическа коалиция би трябвало да сложи в основата основаването на европейска страна, с европейска данъчна система, с европейско схващане за обществена отбрана. 
" Относно вероятно държавно управление на ГЕРБ, Движение за права и свободи и Демократична България, той показва, че стратегиите им, изключително в икономическата част, нямат никаква разлика, а и трите партии са с разбирането за пазара над политиката. Така че няма никакъв проблем в това отношение и такава коалиция трябваше много по-отдавна да се сътвори ", разяснява Делийски. Според него тук явно проблемите са " естетически ", а и не има вяра Демократична България повече да се хване да ръководи с Борисов.

Вариант ли е експертен кабинет?
За Атанас Радев експертен кабинет не е вид, тъй като слага в съществено незнание какво се случва и, изваждайки на напред във времето специалисти, не е ясно кой взема управническите решения. " Трябва да има експертиза, само че това не изключва политическата отговорност и надлежно водачите да поемат отговорност за положението и ръководството на рецесията ", показва той. " Пъзелът е комплициран, само че има позволение - да се търси консенсус и разговор ". Според него има наклонност към все по-увеличаваща се фрагментация на партийната система, което значи, че има смяна в модела на ръководство. " От ръководство на една-две партии в коалиция сега сме в състояние, в което са ни нужни към три-четири-пет партии, с цел да има устойчиво ръководство ", показва политологът.
" За легитимността на 48-ото Народно заседание отговорност има и президентът, не съответно Румен Радев, а институцията, защото тя точно внася непоклатимост в тази обстановка ", разяснява още експертът. " Очакваме да забележим градивно държание на президента в тази обстановка, не да форсира консултациите за сформиране на кабинет - да се конституира Народното събрание, да изчака и да организира съответни съвещания, защото той ще е на ход. От това ще проличи дали има държавническо държание или гони персонални ползи, трендове, които " ИТН " сложи в предизборната акция за смяна на политическата система и прекосяване към друга форма на ръководство ", акцентира Атанас Радев.
" Терминът " експертно държавно управление " се трансформира в изключително кухо разбиране през последните години, защото към този момент на съвсем всеки жител е ясно, че без значение от експертните качества на обещано лице, доста по-важно за оценката на неговата активност, е политическото му позициониране и властовият капитал, който го издига и поддържа на позиции, позволяващи му да взема решения за ръководството на страната ", смята Иван-Асен Иванов. " Тъкмо това е повода, съгласно него, голям брой българи със солидни секторни познания и умения да намират присъединяване в политиката за прекомерно опетняваща и компрометираща активност. Смятам, че даже да забележим формат на експертен кабинет, той ще бъде мощно подвластен от партиите, подготвени да му обезпечат парламентарна поддръжка. За жал, политическият път на България изисква бързото въвеждане на мощно политизирани решения по отношение на голям брой рецесии, постоянно водещи до остри несъгласия сред обособените сили в Народното събрание ", прецизира Иванов. Това, по думите му, допуска, че и при най-благоприятния вид за кабинет, построен от експерти и имащ явен небосвод, устойчивостта му по отношение на възможен избор на съмнение, ще бъде извънредно ниска, изключително в случай че се стигне до действителни управленчески действия, които да адресират геостратегически зависимости, реформиране на правосъдна система и икономическа ориентировка. 
" Eкспертно държавно управление е един от софтуерните разновидности, само че дано си представим какво ще стане ", коментира Страхил Делийски. " То ще е експертно държавно управление, в него, да речем, няма да има политически фигури, само че в случай, че е излъчено от Народното събрание зад него ще има някаква политическа поддръжка. Без сходен вид политическа поддръжка и обвързваните с нея салда, връзки и зависимости, това държавно управление не може да работи ", показва той. Според Делийски е елементарно да работи служебно държавно управление, освен тъй като няма Народно заседание, пред което да се регистрира, а тъй като няма комплицирана политическа настройка зад него - има президент. По думите му, даже експертно да е държавното управление, зад него ще има много политическо напрежение и динамичности, с които то би трябвало да се преценява. " И такова държавно управление още веднъж ще се употребява с извънредно ниска степен на доверие ", счита политологът.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР